Pokrój
Szybkość wzrostu
stanowisko słoneczne
stanowisko półcieniste
Mrozoodporność
Roślina zimozielona
kwitnie wiosną
Derenie jadalne to krzewy lub niewielkich rozmiarów drzewa owocowe o wzniesionym pokroju, żółtych kwiatach, zebranych w baldachy, chętnie odwiedzanych przez pożyteczne owady oraz czerwonych, jadalnych owocach o lekko cierpkim smaku, które posiadają mnóstwo właściwości leczniczych, dzięki czemu bardzo często wykorzystywane są przy dolegliwościach związanych z układem trawiennym. Najlepiej rosną na próchniczych i umiarkowanie wilgotnych glebach o odczynie obojętnym oraz słonecznych i osłoniętych od silnych wiatrów stanowiskach. Idealnie nadają się na nieformowane żywopłoty. Polecaną odmianą jest ‘Golden Glory’ o wyprostowanym pokroju, ciemnozielonych liściach i czerwonych, jadalnych owocach świetnie nadających się zarówno do bezpośredniego spożycia jak i na przetwory.