Pokrój
Szybkość wzrostu
stanowisko słoneczne
stanowisko półcieniste
Mrozoodporność
Roślina zimozielona
kwitnie wiosną
Świdośliwy to popularne krzewy owocowe o wyprostowanych pędach, biało-różowych kwiatach zebranych w groniaste kwiatostany i słodkich, czarnych lub ciemnofioletowych owocach, które nadają się zarówno do bezpośredniego spożycia jak i do produkcji domowych przetworów. Charakteryzują się bogactwem witamin, związków mineralnych oraz działaniem antynowotworowym. Nie mają specjalnych wymagań glebowych, jednak najlepiej rosną na glebach próchniczych, przepuszczalnych i umiarkowanie wilgotnych o odczynie od lekko kwaśnego do lekko zasadowego. Preferują stanowiska słoneczne lub półcieniste. Nie wymagają przycinania. Do popularnych świdośliw zaliczyć możemy świdośliwę olcholistną ‘Prince William’ – duży krzew o krzaczastym pokroju, ciemnozielonych liściach i początkowo czerwono-purpurowych, kulistych i jadanych owocach, które później stają się prawie czarne oraz świdośliwę wielkokwiatową ‘Forest Prince’ – małe drzewo lub duży krzew o coraz bardziej rozłożystym pokroju, grubych, błyszczących i ciemnozielonych liściach, jesienią przebarwiających się na pomarańczowo-czerwono oraz ciemnoczerwonych, kulistych i jadalnych owocach.